Verdienen jouw voeten extra zorg en aandacht

Zorg voor je voeten

"Hoe kun je blaren voorkomen?"

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:

 • Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen.
  Laat altijd de maat meten en altijd als je staat.
 • Koop schoenen bijvoorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
 • Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.

"Klopt het dat dragen van hoge hakken slecht is voor de voeten?"

Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor, niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen!

We raden u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met 'platte' schoenen.

"Is een wrat besmettelijk?"

Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

"Waar moet ik op letten wanneer ik schoenen ga kopen?"

U kunt het beste 's middags uw schoenen gaan kopen. Uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer u 's middags uw schoenen past en koopt weet u daardoor zeker dat u niet te kleine schoenen koopt. Wanneer u de schoenen past moet u de schoenen aan beide voeten passen. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.

"Wat kan ik doen tegen de (onaangename) geur van mijn voeten?"

'Zweetvoeten' oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegen gaan kunt u snel van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:

 • Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.
 • Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!
 • Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.
 • Wissel ook per dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast.

"Voetproblemen bij kinderen"

Voetproblemen ontstaan bij kinderen veelal voor het tiende jaar. Dit heeft vaak de volgende oorzaken:

 • De kinderen blijven toch op de schoenen lopen ondanks dat ze er zijn uitgegroeid.
 • De kinderschoenen worden te klein verkocht. Dat geeft vaak later pas problemen.
 • Ga naar een professionele kinderschoenen verkoper om deze schade te voorkomen.

"Mijn kind wil graag gaan sporten. Wat voor schoenen kan ik het beste aanschaffen?"

Voor kinderen is het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan hoe de schoen zit. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij/zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit. Daarnaast kunt u het beste twee paar sportschoenen kopen, zodat deze om en om gedragen kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de schoenen niet te snel afslijten en dat uw kind lange tijd goede sportschoenen draagt. Kinderen onder de 10 jaar kunnen het beste algemene sportschoenen dragen. Wanneer uw kind ouder is dan 10, dan kunt u het beste op zoek gaan naar schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.

"Ik heb een zweer aan mijn voeten. Wat kan ik nu het beste doen?"

Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. U kunt het beste naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij kan u ook medicatie geven om van de zweer af te komen.

"Hoe kan ik een puimsteen het best gebruiken, op de natte of op de droge huid?"

U kunt de puimsteen het beste gebruiken op een droge huid. Op deze manier wordt de te dikke huid het meest gelijkmatig weggehaald.

"Hoe moet ik mijn teennagels knippen?"

U kunt uw nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen.

"Hoe vaak moet ik mijn sportschoenen vernieuwen?"

De meeste specialisten geven aan dat u na 500-1000 kilometer u uw sportschoenen het best kunt vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten. Als algemene regel geldt dat u gemiddeld 1 maal per jaar uw schoenen moet vervangen wilt u nog goede steun aan de schoenen hebben.

"Waar moet ik op letten wanneer ik sportschoenen koop?"

Het assortiment sportschoenen is erg uitgebreid. Elke sport vraagt om een sportschoen die voldoet aan de specifieke eisen die door de betreffende sport wordt gesteld. Is het een binnen- of een buitensport? Op welke bodem wordt gesport, is het een grasbodem, een geasfalteerde bodem of een kunststofbodem? Verder kan schokdemping een belangrijke factor zijn, bij hardlopen, maar ook bij sporten waar veel gesprongen wordt. De stevigheid van de zijkant van de schoen, aangegeven door de zadels, is belangrijk bij zijwaartse bewegingen, dus wendbaarheid. Een stevige hiel, contrefort, is belangrijk voor de stabiliteit van hiel en enkels. Een correct profiel van de loopzool is afhankelijk van welke sport u beoefent. Ga voor de aankoop van sportschoenen naar een goede sportzaak en laat u uitgebreid informeren.

"Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen nodig wanneer ik veel (en sportief) ga wandelen?"

Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:

 • Begin rustig, met korte afstanden en bouw dit langzaam op.
 • Houd uw voeten schoon en droog tijdens het lopen
 • Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten.
 • Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er dan iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen.
 • Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.

Wist u dat...

...koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding...

Tip

Meer advies